STEG FÖR STEG

Köpa

Första gången vi träffas börjar vi med att gå igenom just era behov och förutsättningar. Har ni en tomt? Hur ser familjen ut? Vilken budget har ni? Men vi pratar också om era önskemål, vilken hustyp ni drömmer om och vilken avtalstyp som skulle passa just din familj.

1. Ett första möte

Vi träffas och du berättar om vilka förutsättningar som gäller för din familjs behov och önskemål. Vi går bland annat igenom hur många som ska bo i hushållet, vilka era intressen är och vilken budget ni har.

2. Tomten

Letar du tomt? Titta i vår tomtbank vad som finns tillgängligt hos oss, eller prata med någon av våra säljare. Annars finns olika sätt att hitta rätt tomt. Du kan ställa dig i tomtkö hos din kommun, eller hålla ögonen öppna för vad som kommer ut på marknaden via till exempel Hemnet, eller via privata kontakter.

När du har en tomt så utgår vi från dess förutsättningar, vilka väderstreck den ligger i, hur solens vandring ser ut under dagen och hur vi bäst kan utnyttja tomten för dina behov. Finns en detaljplan för området så går vi igenom vilka krav den ställer, för detaljplanen styr vad som får byggas och hur huset får utformas.

3. Finansiering

Din säljare upprättar en produktionskostnadskalkyl utifrån er budget och era förutsättningar, vi lägger även in de kringkostnader som finns kring byggnationen och vad husmodellen ni valt kostar. Den här kalkylen behöver du ta med till banken när du ansöker om lån. För att fortsätta köpprocessen med oss behöver du ha ett lånelöfte från banken eller annan finansiering.

Samarbete med Nordea
Vi samarbetar med Nordea som har specialkompetens inom nyproduktion och erbjuder professionell rådgivning och kontaktar dig inom ett dygn. Läs mer här.

4. Val av husmodell och planlösning

Med utgångspunkt från vad som får lov att byggas på din tomt gör du ditt val av husmodell. Skulle det vara något i planlösningen eller i husets exteriör du vill ändra på eller har frågor kring, så diskuterar vi det tillsammans.

5. Standard och tillval

Vi går igenom vad som ingår i vårt standardutförande, vilka tillval du kan göra och vilka eventuella kostnader som tillkommer för dessa.

6. Val av entreprenadform

När du väljer entreprenadform väljer du också hur ansvarsfördelningen ska se ut vid byggnationen av ditt hus. Vi erbjuder olika entreprenadformer; totalentreprenad, generalentreprenad, delad entreprenad eller byggsats. Det vanligaste sättet att köpa hus från oss är med totalentreprenad, vilket innebär att du skriver ett kontrakt och köper ett inflyttningsklart eller nyckelfärdigt hus. Valet av entreprenadform påverkar hur processen ser ut. Från och med punkt 3 i den här Steg för steg-guiden så beskriver vi hur det går till vid totalentreprenad.

7. Presentation av husförslag och offert

Nu presenterar vi ditt husförslag med tillhörande offert. Offerten omfattar såväl materialleverans som entreprenader för att färdigställa huset. Tillval diskuteras och görs för att offerten ska bli så exakt som möjligt. Produktionskostnadskalkylen kompletteras så att den visar den totala kostnaden för ditt hus.. Denna behövs också för era diskussioner med banken kring finansiering och lånebehov.

8. Avtalsmöte

Du tecknar ett kontrakt med Götenehus (entreprenadkontrakt eller köpeavtal) och vi går igenom förutsättningar och villkor för kontraktet.