Herrgård

En husserie med nostalgisk sekelskifteskänsla

Nu kan du skapa ditt eget herrgårdsboende med modernt tänk och alla bekvämligheter. Våra herrgårdshus erbjuder flera varianter på den romantiska och traditionella stil som så många tycker om. Här kan både familj och vänner koppla av och umgås tillsammans. Ditt nya hem, byggt för att stå i generationer.

Vår herrgårdsserie är inspirerad av traditionella herrgårdar, men vi har anpassat husen så att de passar den moderna familjen. Vi har varit noggranna med att bevara herrgårdsstilens olika karaktäristiska drag, vilket syns både på fasaderna och på husens planlösningar.

Inspiration från gamla herrgårdar

När vi ritade våra herrgårdshus hade vi som ambition att skapa moderna, vackra och funktionella hem med det bästa från herrgårdens planlösning och ståtliga utseende. Husen har klassiska proportioner inspirerade av förra sekelskiftet, med tidstypiska detaljer som pilastrar och pelare längs fasaderna, stora fönster med spröjs och valmade tak med takkupor.

Klassisk arkitektur med modern touch

Takhöjden på 2,7 meter i kombination med de stora fönstren ger husen en härlig rymd och naturligt ljus långt in i rummen. Husen har tydliga rumsindelningar, precis som man hade vid sekelskiftet. Men genom att placera sällskapsrummen i fil med pardörrar emellan får man ändå en öppen och luftig känsla. Rummens indelning gör dem lättmöblerade, och det blir enkelt att ge dem olika funktioner som till exempel, bibliotek, arbetsrum eller matsal.

Herrgårdens historia

De ursprungliga svenska herrgårdarna var stora, imponerande 1700-talshus inspirerade av italienska, franska och tyska herresäten. De speglade sin tid och det samhälle man levde i, och var ett tydligt uttryck för adelns ställning och rikedom. Som en följd av 1800-talets industrialism fick fler och fler möjlighet att bygga bostäder som liknade adelns eleganta residens, och det är oftast dessa vackra sekelskifteshus som vi idag förknippar med begreppet herrgård.

Förstärk herrgårdskänslan med flygelbyggnader

Vill du skapa en genuin, traditionell herrgårdsmiljö kan du med fördel komplettera ditt hus med en eller flera flygelbyggnader. Ett garage är givetvis praktiskt, och kanske har du behov av ett gästhus, ateljé, hemmakontor eller musikstudio? Flyglarna blir en vacker inramning och ger dig möjlighet att skapa en personlig förgård med växter, belysning och stenpartier som ytterligare förhöjer intrycket av ett genomtänkt och vackert herrgårdshus.

Det finns många fina möjligheter med flygelbyggnader. Kontakta en av våra säljare så hjälper vi dig!

Detaljer som ger det lilla extra

Den traditionella herrgårdskänslan har vi fulländat genom flera väl genomtänkta detaljer och tillval. Detta hjälper dig att skapa huset du drömmer om med ett formspråk som har rötterna i traditionella herrgårdshus.

Invändigt kan du till exempel välja listverk, luckor, handtag och dörrar som sätter den rätta prägeln på boendemiljön.

Utvändigt har vi varit tagit fram vackra, tidlösa detaljer som kompletterar de pelare och kapitäler som är ett genomgående tema för herrgårdsseriens husmodeller. Ett exempel är fönsterfoder med utsmyckningar som skapar djup, och en fin skuggverkan sätter därmed ett elegant fokus på husets fönster. Du kan även välja till gesims som stilfullt förenar pelarna med takfoten, samt klassisk sockelbräda som en vacker avslutande detalj på panelen.

Kombinationen av genomtänkt arkitektur och noggrant utvalda detaljer tillför en extra dignitet och ger dig ett hus som du kan vara stolt över i många år framöver. Det är det vi kallar inbyggd omtanke.

Se alla tillval direkt här!