Årets småhus 2022

Med familjen Arnesson/Isakssons Tunhem utanför Gränna är Götenehus en av tre finalister i försäkringsbolaget Gar-Bos tävling Årets småhus.

En av tre finalister

Tävlingen Årets småhus arrangeras för fjärde året i rad och är en prestigefull tävling i branschen där man bland annat tittar på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse och hållbarhet.

Årets jury består av David Johnsson (VD på Trä- och Möbelföretagen samt ordförande i juryn för Årets Småhus), Linnea Moberg (VD på Gar-Bo), Lennarth Åstrand (Senior Adviser på Calleon Konsult AB), Oskar Sejnäs (Arkitekt på OS Arkitektur), Kristina Gabrielii (Programchef på IQ Samhällsbyggnads) och Josephine Linghammar (Marknadschef på Booli).

En vinnare presenteras på Småhusdagen den 24 maj. Eventet sänds live från Gar-Bos studio i Stockholm.

Tunhem

Vår motivering till Årets hus:

Detta ståtliga hus har här fått sin perfekta plats och omgivning vid sjön Ören utanför Gränna. Huset kännetecknas av en klassisk, symmetrisk arkitektur och är optimerat för tomtens vackra sjöläge där vattenspegeln är en av de absolut viktigaste kvalitéerna. Uttrycket andas kvalitet, elegans och tidlöshet.

Entréfasaden mot öster har en överliggande balkong som ger god funktion och skydd från regn och rusk. Därmed har kunden sin privata trädgårdssida åt väster mot sjön vilket gör att ljuset, vattnet och huset kan samspela på ett mycket fördelaktigt sätt.

Planlösningen är öppen och generös. Kök, matsal och samvarodel är centralt placerade och utgör husets hjärta. I vardagsrummet ger braskaminen behaglig värme och de stora glaspartierna öppnar upp mot den vackra sjöutsikten. Mot norr är de mer privata funktionerna som toalett och tvätt placerade där de skapar ett insynsskydd mot samvarodelen. Familjens allrum på övervåningen har ett vackert genomljus och siktaxlar med utsikt åt både entrésidan och trädgårdssidan. Runt allrummet är de privata sovrummen placerade, alla med väl tilltagna klädkammare för praktisk förvaring. Med golvvärme på båda plan skapas en behaglig komfort.

Som unga och oerfarna husbyggare fick kunderna mycket stöd och hjälp av Götenehus under en långdragen bygglovshandläggning. Byggprocessen var sedan problemfri och kännetecknades av god kommunikation och förtroende. Kundernas val- och tillvalsprocess förenklades avsevärt av husbyggarverktyget ”Bygg online” där de enkelt kunde se hur deras val och tillval påverkade husets utseende, och även få fram ett pris inklusive totalentreprenad. Med hjälp av digitalt signerade handlingar och dokument så har även dialogen mellan Götenehus och kunden varit tidsbesparande och smidig.

Familjen kunde flytta in på utsatt tid, och upplever att alla deras krav och förväntningar har uppfyllts och till och med överträffats.

Huset är optimerat för en så låg energiförbrukning som möjligt. Tillverkningen sker inomhus i en produktionsanläggning som värms upp av egen solcellsanläggning. I ett hållbarhetsperspektiv var det viktigt för kunderna att använda lokala entreprenörer, vilket också gjordes i största möjliga mån.

Husmodellen är genomtänkt för att passa platsen och anpassad för familjens behov. Produkter och material med hög kvalitet och lång livslängd i kombination med en optimerad planlösning som lovar hållbarhet över tid. Detta innebär även att familjen och efterkommande generationer kan fortsätta leva i huset utan större ombyggnationer som skulle vara kostsamma både för plånbok och miljö.

Tunhem – ståtlig villa med fina sällskapsutrymmen