Solceller – en smart investering
Många känner till att nyproducerade hus redan är mer energieffektiva än äldre hus. Ett sätt att få ännu bättre koll på driftkostnaderna över tid är att välja solceller som tillval. Dessutom är det bra för klimatet!
Både tryggt och bra för klimatet
Det är inte konstigt att många just nu funderar på sin elförbrukning – och hur den går att sänka. Tur då att det finns en energikälla som inte ger avfall eller utsläpp, är enkel och pålitlig och kräver minimalt med underhåll – och som dessutom är en smart investering för framtiden!
”Att extrautrusta ditt nya hus med solceller är bra både för din ekonomi och för klimatet”, säger Fredrik Arvidson, affärsområdeschef på Götenehus. ”Varannan husköpare på Götenehus väljer till solpaneler på sitt hus idag.”
Osäkerhet i omvärlden, inflation och höga energipriser gör att många vill skaffa sig kontroll över sina framtida driftkostnader och känna trygghet inför sin livs kanske största affär: att bygga ett hus.
”För oss går möjligheten att välja solceller som tillval i linje med det som vi kallar inbyggd omtanke”, säger Fredrik. ”Det ska kännas tryggt och smidigt att bo i ett Götenehus. Från enkelheten i en totalentreprenad och arkitektritade planlösningar som skapar hemlängtan – till byggsystem som ger goda energivärden och låga driftkostnader.”
Med egen solel närproducerar du förnybar energi utan utsläpp
Husköpare berättar
Anna-Karin och Mikael gjorde flera medvetna val när de byggde sitt Kungsholm 2020. De valde totalentreprenad, och lät oss ansvara för hela byggprocessen. ”Välj totalentreprenad om du inte har tid eller kunskap att bygga själv”, menar paret. De tipsar även om att våga testa ny teknik som att till exempel kunna släcka lampor på distans och installera solceller för att minska elkostnaderna i huset.
Anna-Karin och Mikael valde till tjugo solceller som står för ungefär 6 kW, och därmed en god del av hushållets energibehov. Under soliga perioder får de till och med betalt för överskottet som kan levereras till energibolaget. När de får sin elbil tänker de använda en smart laddare och sin tjänst för timdebitering av el för att ladda när det är om billigast på dygnet.
”Huset är ju energieffektivt i sig och med egenproducerad solenergi går vi plus under en stor del av året. Med allt som händer just nu är det bra för plånboken och bidrar också till att minska det totala elbehovet i landet”, säger Anna-Karin och Mikael.
Värt att tänka på
Om du går i husbyggartankar kan det vara klokt att välja till solceller från start, även om det förstås är möjligt att sätta upp i efterhand. Det absolut smidigaste är att lägga till solcellsanläggningen inom entreprenaden. Då kan solcellerna anpassas efter takkonstruktionen och huset placeras på tomten för att på bästa sätt ta tillvara på solenergin.
En annan fördel är att solpanelerna bättre kan anpassas till husets utseende i färg och form, än vad som är möjligt i efterhand.
Tillval som lönar sig i längden
För den som är på väg att bygga ett nytt hus kan det vara värt att fundera över vilka tillval som kommer att löna sig i längden. Är det stavparketten eller stenskivan i köket som det är värt att satsa på? Eller kanske solceller?
Även om alla våra hus har bra mätvärden kommer energiförbrukningen att minska med solceller på taket. Och den dag du eventuellt vill sälja huset är solpanelerna troligtvis en starkt bidragande faktor till värdeökningen!
Varannan Götenehusköpare väljer solpaneler till sitt hus
Solel – så funkar det
Elektriciteten som solcellerna producerar tar alltid närmaste vägen till användaren. Det betyder att det först och främst är det egna huset som använder solelen som solcellerna alstrar. Eventuellt överskott kan säljas vidare ut på elnätet. Under sommarmånaderna produceras mest el, men hela perioden från mars till oktober ger solcellerna ett tillskott till husets elförbrukning.
Hur mycket effekt kan solceller ge?
Vårt mest sålda hus Lövhem, en enplansvilla på 139 kvm, förbrukar cirka 5426 kwh i uppvärmning per år. Ett solcellspaket på 10 paneler / 4 kw producerar ca 4000 kwh på ett år.
Siffrorna är beräknade på normalbrukning enligt Boverkets standard (Stockholm, 3,5 personer i hushållet), exkl. hushållsel.