Kunder berättar

Kungsholms utseende och luftiga planlösning passade oss perfekt

Anna-Karin och Mikael flyttade från lägenhet på Kungsholmen till villa Kungsholm i Nykvarn.

Anna-Karin och Mikael flyttade in i sitt nybyggda Götenehus i december 2020. Husprojektet började några år tidigare då paret bodde i lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och hade en sommarstuga med naturskönt läge i Nykvarn, några mil från Stockholm. När möjlighet gavs att bygga större hus i fritidshusområdet, väcktes drömmen om att bygga nytt på sommarstugans tomt.

För att få idéer och inspiration besökte de utställningen Nybygget i Arlanda stad. Flera av hustillverkarna kom sedan på besök på tomten, men det var inte förrän de träffade Götenehus säljare Fredrik som de kände att de träffade rätt:

– Fredrik var den som ingav störst förtroende. En dag kom en ny husmodell som hette Kungsholm och det visade sig vara precis vad vi ville ha! Med placering av rummen, fönstren och plats för altan och så vidare.

Familjen valde totalentreprenad, vilket gjorde att de tryggt kunde lita på att Götenehus ansvarade för och säkerställde hela byggprocessen. Och Götenehus säljare Fredrik fanns med från de första kontakterna med kommunen tills det blev dags att flytta in.

Även om Kungsholm kändes helt rätt, så har paret gjort vissa justeringar och tillval. De berättar:

– Vi har valt till ryggåstak och slagit ihop vissa garderober så vi har fått walk in closets med skjutdörrar på övervåningen. På nedervåningen har vi höjt taket med tjugo centimeter samt klätt in trappan, och fick därmed ett rymligt skafferi. Vi har gjort ett sovrum till bibliotek, minskade hallen något och vips fick vi en större tvättstuga och ett större teknikrum. Med nätverksuttag i alla rum, uppkopplad belysning, larm, kameror och ringklockor är vårt hus väldigt ”smart”.

Paret valde även till tjugo solpaneler på taket som står för ungefär 6 kW, och därmed en god del av hushållets energibehov. Under soliga perioder får man till och med betalt för överskottet man kan leverera till energibolaget. När de får sin elbil tycker de att det känns bra att den kommer att gå på egenproducerad solenergi.

– Vi försöker leva snålt energimässigt. Huset är väldigt effektivt och bra. Och vi håller koll på när på dygnet elen är som billigast.

Familjen har kvar sin lägenhet på Kungsholmen tills vidare, men basen är oftast huset i Nykvarn.

– Att kunna umgås mer med våra barn och barnbarn ger oss massor av energi! Eller att efter ett jobbmöte kunna gå direkt ut i trädgården och växthuset, eller klippa gräset… det är värt hur mycket som helst!

Parets tips till dig som funderar på att bygga hus

  • Välj totalentreprenad om du inte har tid eller kunskap att bygga själv.
  • Utgå från vad ni tror att ni behöver, men var öppna för att se nya saker som ni inte tänkt på.
  • Besök visningshus.
  • Gå med i olika forum och grupper på sociala medier för att lära er mer och ställa frågor.
  • Ta höjd för att ni kommer vilja ha mer än ni trodde från början.
  • Tänk framåt stegvis. Om ni vet att ni i framtiden vill ha ett Attefallshus på tomten, förbered detta redan när huset byggs, för markarbeten blir mycket dyrare i efterhand.
  • Våga testa ny teknik! Man kan släcka lampor på distans, man kan ha solceller för att driva elbilar och minska elkostnader i huset.

Vem bor här?

Namn: Anna-Karin och Mikael Westmark
Husmodell: Kungsholm
Bor: Nykvarn
Familj: Utflugna barn plus barnbarn
Gör: Tillsammans äger och driver Anna-Karin och Mikael en kommunikationsbyrå.
Intressen: Gillar att fixa i trädgården, paddla kajak, spela Playstation och umgås med familj och vänner.

Läs mer om Kungsholm