VÅR HISTORIA

90 års erfarenhet av inbyggd omtanke

Vår långa historia i den lilla orten Götene på Skaraborgsslätten har anor så långt tillbaka som till slutet av 1800-talet. Byggt hus har vi gjort sedan 30-talet, och det gör oss till en av Sveriges äldsta hustillverkare.

När Götene Träindustri bildades 1931 av bröderna Arthur, Martin och Eric Storck så övertog de en verksamhet med anor från slutet av 1800-talet. Fram tills bröderna tog över hade man främst tillverkat dörrar, fönster, köksinredningar, kylskåp och hästkärror. Delar av de gamla fabrikslokalerna finns kvar och används än idag.

Men bröderna hade stora visioner och redan året därpå började man tillverka den monteringsfärdiga sportstugan Götene-stugan. Snart började även tillverkningen av villor för permanentboende och huskatalogen som gavs ut 1932 var den första i sitt slag i Sverige. Allt som kunde göras i trä tillverkades i den egna snickerifabriken, från husstommar och trappor till fönster och dörrar.

Tidiga husmodeller från Götene-stugan

Under femtio- och sextiotalet byggde Götene Träindustri inte bara villor, utan även skolbyggnader och specialprojekt där vi byggde bostäder till områden i Europa som drabbats av naturkatastrofer. Vi arbetade också alltmer med prefabricering vilket innebar snabbare och smidigare byggnationer runt om i Sverige.

I mars 1977 ändrade vi namn till Götenehus AB och flyttade in i vårt nuvarande huvudkontor i Götene. Redan under tidigt åttiotal började vi bygga hus med totalentreprenad, vilket än idag är ett populärt och tryggt sätt att köpa våra hus på. Vi var även bland de första på marknaden att lämna tio års garanti, vilket innebär en trygghet i tio år mot större bygg- och konstruktionsfel. Under de här åren byggde vi även många daghem och förskolor, gruppboenden samt äldreboenden. Detta är något vi fortfarande arbetar med och där vi har stor kompetens.

Nittiotalet innebar lågkonjunktur och en svår tid för hustillverkare. Vi klarade oss ganska bra tack vare ett gott namn och att vi hade många uppdrag på den tyska och norska marknaden. Nu var vi med och skapade ett nytt arkitektoniskt uttryck för villor med motstående pulpettak, något hela husbranschen snart inspirerades av och som är vanligt än idag.

1997 tog vi över Sjödalshus vars klassiskt vackra husmodeller blev ett utmärkt komplement till vårt lite mer moderna uttryck.

Husmodeller från Sjödalshus

Götenehus modernistiska utveckling fortsatte under 2000-talet då vi lanserade den uppmärksammade Origoserien med kubistiska husmodeller. I Stockholm blev just huset Origo en succé och samtidigt en symbol för tvåtusentalet. I dagens sortiment finns fortfarande flera modeller ur Origoserien kvar.

Lågkonjunkturen 2010 innebar att vi utvecklade en husserie kallad Pakethus för att kunna erbjuda hus av hög kvalitet och samtidigt hålla nere kostnaderna genom att begränsa antalet valmöjligheter. Genom att minska ledtiderna för kunden och snabba på byggprocessen hölls kostnaderna i schack. Husen blev väldigt populära och flera av dem finns fortfarande kvar i vårt sortiment.

År 2012 införlivas VärsåsVillan i koncernen. VärsåsVillans utbud av fritidshus stärkte vår position på marknaden ytterligare.

Nästa stora nyhet lanserade vi 2015 då husmodellen Subline presenterades på marknaden. Med en så kallad baldakin på gaveln – där taket och väggen bildar ett uthäng – blev resultatet ett modernt uttryck som samtidigt skyddar gavlarna och ger interiören en ökad rumskänsla. Den unika designen och arkitekturen är mönsterskyddat inom EU via Kontoret för harmonisering i den inre marknaden. Subline är formgivet av chefsarkitekt SAR/MSA Johan Danielsson.

2019 lanserade vi verktyget Bygg online där våra kunder kan testa att bygga sitt hus digitalt, välja hur utsidan på huset ska se ut, vilken fasad och vilken färg det ska ha, färg på takpannor och så vidare. De kan också göra interiöra val för utrustning i kök och badrum och vissa inredningsdetaljer i hall och vardagsrum. När huset byggts klart presenteras ett pris på vad huset med eventuella tillval kostar inklusive totalentreprenad.

2021 presenterade vi huset Kronås – ett ladhus i minimalistisk arkitektur med rötterna i den svenska landsbygden. De flesta av våra husmodeller kan utformas i ladhusstil, vilket har blivit en populär husstil de senaste åren.

Vi fortsätter att utveckla våra husmodeller och tar ansvar för att våra kunder ska få den senaste arkitekturen och de mest genomarbetade husplanerna. Samtidigt utvecklar vi nya små och stora digitala lösningar som förenklar vardagslivet och gör våra hus mer intelligenta.

Vi ser med tillförsikt på framtiden och är säkra på att leverera vackra, välplanerade Götenehus till nöjda kunder under många år till!